недеља, 22. јануар 2012.

Tattoo

Tetoviranje ne potiče samo s jednog određenog područja, već je kroz istoriju bilo poznato kod različitih civilizacija. Kao prvi primer navode se tetovaže Maorskih plemena s Novog Zelanda. Maori imaju facijalne tetovaže, a smatra se da reč tetovaža (eng. Tattoo) dolazi od njihove reči tatau. Japanci se tetoviraju takozvanim "irezumi" tetovažama, koje su takođe facijalne, što je japanska tradicija.

Poznato je da je tetoviranje različitih delova tela rasprostranjeno širom sveta, počevši od Afrike (Berberska plemena, Južne Amerike (indijanska plemena), Kine itd. U savremeno doba tetoviranje ne poznaje granice i ljudi se tetoviraju u svim delovim sveta. Ponekad je tetoviranje i simbol represije kao kod Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, kada su nacisti ljude u koncentracionim logorima obeležavali tetoviranjem brojeva na podlaktice, dok su japanci obelezavali kriminalce tetovazama u obliku trake preko leve nadlaktice, jedna traka manji zlocini a dve veci...Kao detalj: 
...ili skroz druga krajnost


Medju zenskim tetovazama je popularna i kaligrafija ili inicijali...    Moji omiljeni motivi -ptice kao simbol mira, slobode, emotivne sirine...
 


Нема коментара:

Постави коментар